Duurzaam Wijkcontract “Villa’s van Ganshoren”

Wat is een Duurzaam Wijkcontract?

Duurzame Wijkcontracten (DW) zijn actieplannen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die beperkt zijn in tijd en ruimte.

Ze zijn van toepassing in gebieden met sterke sociale ongelijkheden, waar de leefomgeving verbeterd moet worden en waar weinig sociale organisaties actief zijn.

In het kader van een DW kunnen verschillende soorten acties worden gefinancierd, zoals de herinrichting van de openbare ruimte, de bouw van woningen en lokale voorzieningen, maar ook socio-economische, milieuvriendelijke en participatieve projecten.

Elk DW start met een ontwikkelings- en analysefase van een jaar waarin de projecten worden vastgesteld, gevolgd door een operationele fase. Het hele proces duurt zo’n zeven tot acht jaar.

In elk DW is de de participatie van bewoners, verenigingen, socio-economische en culturele actoren noodzakelijk, vanaf de behoefteanalyse van de wijk tot de uitvoering van de projecten.

Perimeter

De grenzen van de perimeter zijn: in het noorden de Negen Provincieslaan, in het westen de Vandervekenstraat en in het zuiden het kasteel de Rivieren en de Jacques Wagnergaarde.

De rode lijn duidt de perimeter van het Duurzaam Wijkcontract “Villa’s van Ganshoren” aan.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de gemeente Ganshoren investeren maar liefst 13.160.000 euro in dit project.

Basisprogramma van het wijkcontract “Villas van Ganshoren”

Het basisprogramma van het wijkcontract Villas de Ganshoren werd in 2023 opgesteld met de actieve deelname van bewoners, verenigingen en lokale actoren.

Het omvat :

Planning

 • Programma: voor de operationele fase werkt men een jaar aan de uitwerking van het programma. Dat wil zeggen: de samenstelling van het basisdossier met daarin de analyse van de bestaande situatie en behoeften.
 • Uitvoering: is gespreid over 50 maanden voor vastgoed-, leefmilieu- en sociaaleconomische operaties en de heraanleg van openbare ruimtes.
 • Implementatie: bij de afronding van de operationele fase wordt twee jaar uitgetrokken voor de afwerking van bepaalde werven.

Burgerparticipatie

U kunt op verschillende manieren deelnemen aan het DW:

 • De algemene vergaderingen: om geïnformeerd te worden over de voortgang van het Duurzaam Wijkcontract en om ideeën uit te wisselen.
 • De Wijkcommissies: hier worden beslissingen genomen en men verbindt zich om het DW van het begin tot het einde op te volgen. Iedereen die in de perimeter van het DW woont en geen politiek mandaat uitoefent mag hieraan deelnemen. U kunt zich ter plaatse of per e-mail inschrijven: cqdw@ganshoren.brussels.

Al onze activiteiten worden binnen de perimeter van het Duurzaam Wijkcontract ‘Villa’s van Ganshoren’ georganiseerd. Andere evenementen die georganiseerd worden door het DW-team om met u in contact te komen.

Wilt u meer informatie over onze volgende activiteiten?

 • Volg het DW ‘Villa’s van Ganshoren’ op  Facebook  en  Instagram.
 • Stuur ons een e-mail op villas.cqdw@ganshoren.brussels.
 • Aarzel niet om ons te contacteren op 02/600.25.03.

Het team zal elke donderdag aanwezig zijn in de Antenne Lisa, gelegen in de Van Overbekelaan 216, 1083 Ganshoren.

PV van de Wijkcommissies

Communicatietools

Facebook- en Instagrampagina

Volg ons op Facebook en Instagram zodat je geen evenementen of informatie mist. Heb je een vraag? Stuur ons een privébericht.

Kleppen van de gemeente en Lojega

Jullie vinden onze posters in de kleppen ivan de gemeente Ganshoren en in de (elektronische) kleppen in de Lojega-torens. Jullie vinden onze affiches ook in de Sporthal, het OCMW, het Maison des Jeunes en de apotheek van Villas.

De Gazet

Het doel van de Gazette is om bewoners en verenigingen te informeren over de inspraakweken en komende evenementen van het Duurzaam Wijkcontract Villas de Ganshoren. Lees ze door op de documenten hieronder te klikken:

Nieuws

Oproep voor burgerinitiatieven « In mijn Villa »

Het Duurzaam Wijkcontract Villa’s van Ganshoren’ lanceert « In mijn Villa » burgeroproepen waarmee u kans maak top een budget om uw ideeën te verwezenlijken.

Projecten kunnen twee verschillende formules hebben:

 • Maxi-project: budget van €500 tot €10.000, één keer per jaar een aanvraagformulier indienen, financiering voor maximaal 24 maanden.
 • Mini-project: budget van €50 tot €500, het hele jaar door een eenvoudig aanvraagformulier invullen, financierbaar voor 6 maanden.

Woont u in de perimeter van het DWC ? Heeft u een project in gedachten voor uw buurt?

Contacteer Sirine via e-mail of telefoon om het te bespreken!

Voor meer informatie kunt u de volgende documenten raadplegen

Voor een maxiproject moet de aanvraag ten laatste op 19 augustus ingediend worden.

Voor een miniproject kunnen de aanvragen het hele jaar door worden ingediend, tot december 2024.  Als u een mini-project wilt indienen, neem dan contact op met Sirine.

Het DWC Villas team zal u begeleiden bij de aanvraagprocedure, uw project financieren en u helpen bij het indienen van uw verslag.

Komende activiteiten

In mei en juni… krijgen de eerste projecten en bouwplaatsen vorm! Ontmoet ons op de grote vlakte, in het hart van de wijk (achter de Van Overbeke laan 243, 1083 Ganshoren):

 • Op 23 mei, van 13u tot 18u: Lancering van het project “Park Mobil”. Geef ons je ideeën voor de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte in de buurt en neem deel aan de bouw van mobiel meubilair!
 • 1 juni, 13.00 tot 18.00 uur: Doe mee aan Burendag in het hart van de CQD, met een circus, concerten, participatieve werkkampen en nog veel meer!
 • 29 juni: Ga voor groen met “Ganshoren door de seizoenen”. Op het programma staan een moerasontdekkingswandeling, een show, een keramiek- en weefworkshop en andere zomeractiviteiten (inschrijven verplicht).

En blijf op de hoogte op onze sociale netwerken!

Contact

Aarzel niet om ons te contacteren indien u vragen of opmerkingen heeft.

Buurtantenne
 • Van Overbekelaan 218, 1083 Ganshoren
 • Permanentie: elke donderdag van 9u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00.
Volg ons op sociale media

Het team Duurzaam Wijkcontract ‘Villa’s van Ganshoren’