Nederlandse Cultuur

Na dertig jaar enkel het Gemeenschapscentrum De Zeyp als belangrijke culturele actor te hebben gehad in Ganshoren, kwamen er in 2015 twee nieuwe partners bij om samen het Nederlandstalige cultuurbeleid nog sterker en verrassender te maken: de Dienst Nederlandse Cultuur en de Nederlandstalige Bibliotheek. Naast de reeds bestaande initiatieven zal er met de drie partners van het lokaal cultuurbeleid samen gezocht worden naar nieuwe grensoverschrijdende en -verleggende projecten, waarover binnenkort meer.

DIENST NEDERLANDSE CULTUUR

Met de komst van een nieuwe cultuurbeleidscoördinator wordt vooral ingezet op een nog betere communicatie tussen de verschillende culturele partners, op de aandacht voor cultureel erfgoed in deze gemeente en het versterken van de sociale cohesie tussen jong en oud, tussen gevestigde Ganshorenaars en nieuwkomers.

 

GEMEENSCHAPSCENTRUM DE ZEYP

Centre culturel néerlandophone De Zeyp

De Zeyp heeft twee ingangen tot hetzelfde gebouw: Van Overbekelaan 164 (administratief adres, onthaal tijdens kantooruren, laden/lossen) en Zeypstraat 47 (cafetaria, publieksingang avond en weekend).

Het cafetaria “’t Zeypke” (02/422.00.18) is dagelijks open van 09.30 tot ong. 22.00.

GC De Zeyp is één van de 22 gemeenschapscentra van de Vlaamse Gemeen- schapscommissie (VGC) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Zeyp heeft een uitgebreid aanbod aan culturele initiatieven zoals theater, muziek, literatuur, soms ook met grotere projecten en festivals; u kunt er bijleren: er zijn allerhande ateliers, taalstimulerende initiatieven voor nieuwe burgers en kinderen kunnen er hun creativiteit aanscherpen.

De Zeyp staat open voor lokale sociaal-culturele projecten, in samenwerking met andere cultuurorganisaties en is de thuisbasis van vele verenigingen.

De Zeyp werkt voor alle leeftijden en groepen. Er is een koor voor kinderen en grootouders, een kindertheatergroep en een dynamisch dans-theatergezelschap voor personen met psychische beperkingen.

Meer informatie over de werking van De Zeyp vindt u in het zeswekelijks blad ‘‘De Zeyp’’, verspreid in elke brievenbus van Ganshoren.

Openingsuren:

Het onthaal en secretariaat zijn open elke werkdag van 08.00 tot 17.00, op vrijdag van 08.00 tot 16.00.

 • Ivo PEETERS

  Centrumverantwoordelijke

  Gemeenschapscentrum De Zeyp
  Van Overbekelaan 164
  02/422.00.11
  onthaal@dezeyp.be
  www.dezeyp.be

  Cafetaria ‘t Zeypke
  Van Overbekelaan 164
  02/422.00.18

DE NEDERLANDSTALIGE BIBLIOTHEEK

De bib Ganshoren

De bibliotheek is er voor iedereen. Ben je jong of oud?
Kom je elke week of voor de eerste keer?
Je bent welkom!

In de bibliotheek kan je:

 • taalcursussen Nederlands lenen
 • onze nieuwe aanwinsten ontdekken
 • de krant lezen
 • mensen ontmoeten
 • informatie opzoeken
 • en natuurlijk boeken, tijdschriften of stripverhalen lenen

Openingsuren:

Woensdag: van 13.00 tot 18.00
Vrijdag: van 15.00 tot 19.00
Zaterdag: van 10.00 tot 13.00
(groepen op afspraak)

 

Pop-up bibliotheek
 
Door de verbouwingswerken aan het GC De Zeyp, zal de vertrouwde bibliotheek niet toegankelijk zijn tot eind maart 2019.
Gedurende die periode kan je onze pop-up bibliotheek bezoeken op het secretariaat van het GC De Zeyp (ingang: Van Overbekelaan 164, 1ste verdieping) waar je een beperkte collectie recente boeken vinden.

In april sluiten we de (pop-up) bibliotheek en verhuizen naar gloednieuwe lokalen.
Vanaf mei 2019 kan je dan de nieuwe bibliotheek ontdekken op de 2de verdieping van het gemeenschapscentrum De Zeyp (Zeypstraat 47).