Hoe de eerste energiegemeenschap in Brussel zonnestroom deelt – kleuterschool”Nos Bambins”

In het Brussel van de toekomst leveren zonne­panelen zoveel mogelijk stroom, ook aan inwoners die zich geen eigen panelen kunnen veroorloven. Dat kan doordat overheden, kmo’s of particulieren mét zonnepanelen de elektriciteit delen met hun buren zonder.

Rode, groene en gele stippen fleuren op deze druilerige winterochtend de speelplaats op van een kleuterschool in Ganshoren.

Vanaf de straat zie je niets van de zonnepanelen op het platte dak van kleuterschool Nos Bambins. Maar na een korte klim via een ladder naast het kippenhok in de achtertuin sta je midden tussen 122 zonnepanelen die hier in lange rijen opgesteld staan. De panelen kwamen er in het kader van een gewestelijke strategie om openbare gebouwen zoveel mogelijk met zonne-energie te bevoorraden. De daken zijn groot, het energieverbruik van die gebouwen tijdens de dag ook.

In juli en augustus is de school dicht, terwijl de zonnepanelen net heel veel energie produceren. Ook op woensdagnamiddagen, in de weekends en andere vakanties is de stroom volledig beschikbaar voor de buren.

Uiteindelijk werden zeven consumenten lid van de energiegemeenschap: zes particuliere buren en de gemeente, die behalve de kleuterschool ook de Franstalige bib, de preventiedienst en de naburige crèche bevoorraadt met de energie. Een van de deelnemers had zelf al acht zonnepanelen op het dak, en werd zo tegelijk ook producent.

Veel Brusselaars hebben geen eigen huis met bijbehorend dak, laat staan het geld om er zonnepanelen op te leggen. Tegelijk hebben anderen stroomoverschotten van hun zonnepanelen. Als die elektriciteit gedeeld wordt tussen buren – particulieren, kmo’s of ook lokale overheden – kunnen meer Brusselaars overschakelen op lokale duurzame energie.

Voor meer info klik hier 

Tips klik hier